Przeglądy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• algi
    odpowiedział(a)
    Też miałem ten problem.
    Z tego co pamiętam +/-500km ale w dniach nie można się spóźnić ani jednego dnia. Co wystąpi pierwsze. U mnie dni więc przegląd przy 283xx.... km

tu art http://moto.pl/MotoPL/1,90109,101085...gwarancji.html

Zostaw komentarz:

• ruwado
    odpowiedział(a)
    Teraz Ci powiedzą, że dzień to nie problem. Ale jak będziesz coś chciał to spuszczą za ten 1 dzień na bambus.
    Ostatnio edytowany przez ruwado; 6444.

Zostaw komentarz:

• Qgar
    odpowiedział(a)
    Padło już w tym wątku to pytanie, ale bez odpowiedzi.

Orientuje się ktoś jaka jest tolerancja dla terminu i przebiegu, aby nie utracić gwarancji?

Mam wykupioną przedłużoną gwarancję na 4 lata/120tys.km. Auto odebrane 14 kwietnia 2014. Aktualny przebieg około 47,5tys.km. Komputer pokazuje mi przegląd za 4 dni (wg terminu 3ci rok - rok od ostatniego przeglądu na 2 lata/30tys.km). Serwis chce mnie umówić na przegląd na 8 kwietnia. Niby to tylko tydzień różnicy, ale nie chciałbym by się przyczepili do czegoś jak w ciągu tego ostatniego roku gwarancji coś by wymagało naprawy za grubszą kasę. Miał ktoś doświadczenie z takim przekroczeniem terminu i chciał skorzystać z gwarancji i mu nie uznali? Albo po gwarancji liczył na pomoc finansową z dobrej woli producenta/importera i pomocy nie udzielono własnie ze względu na przekroczenie któregoś z terminów przeglądów?
    O przebieg się nie boję, bo robię przeglądy co roku (w tym wymiana oleju), a nigdy nie nalatam przez rok 30tys. prędzej bliżej 20tys. km.

Zostaw komentarz:

• TFil
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Tabus Zobacz wpis
    Przeglądy można dokonywać nie tylko w ASO. Można u mechaników jednak aby gwarancja była uznana przez ASO potrzebne są dokładne wytyczne producenta co przy jakim przebiegu się robi i co sprawdza. Po wykonanym przeglądzie serwis wydaje fakturę wraz z wydrukowanymi wytycznymi podanymi przez producenta auta i gwarancja musi być uznana. Więc po co przepłacać?
    Wydaje mi się, że akurat w ASO Skody tak dużo się nie przepłaca - ostatnio porównywałem koszt wymiany kompletnego rozrządu w Superbie w ASO i poza ASO - różnica była naprawdę mała, szczególnie że ASO też daje rabaty od pierwszej wyceny.

Zostaw komentarz:

• Crk64
    odpowiedział(a)
    Wydaje mi się, że na forum była checklist-a tego, co powinni sprawdzić w ASO na przeglądach - zbliżam się do pierwszego przeglądu 30kkm. Kojarzy ktoś coś takiego i wie gdzie to leży?

Pomimo tego, że wymieniłem przy 20kkm przebiegu olej + filtr, filtr powietrza i kabinowy, to zakładam, że po roku przydało by się przejrzenie auta pod względem technicznym i funkcjonalnym, skoro sprawdzenie stanu technicznego pojazdu z dowodu wypada jakoś po 3 latach. Rozumiem, że jest to też dobry czas, by wskazać w ASO ewentualne niedogodności, jakie mogły wystąpić w pojeździe, by je poprawić w ramach GW?

Dodatkowo:

A chodzi mi o coś na zasadzie checklist-y http://yakubu.fm.interiowo.pl/downlo...aczynnosci.jpg

Zostaw komentarz:

• Tabus
    odpowiedział(a)
    Przeglądy można dokonywać nie tylko w ASO. Można u mechaników jednak aby gwarancja była uznana przez ASO potrzebne są dokładne wytyczne producenta co przy jakim przebiegu się robi i co sprawdza. Po wykonanym przeglądzie serwis wydaje fakturę wraz z wydrukowanymi wytycznymi podanymi przez producenta auta i gwarancja musi być uznana. Więc po co przepłacać?

Zostaw komentarz:

• maslak
    odpowiedział(a)
    Rozrzad w silniku 1.6 tdi 105 km w OIII zalecan wymiana kiedy jest?

Zostaw komentarz:

• marmal321
    odpowiedział(a)
    kabinowy masz za schowkiem przed pasażerem - prosta sprawa
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/oc...tra-kabinowego

zwróć tylko uwagę na przepływ powietrza w filtrze - strzałka do dołu

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    To jeszcze pytanie gdzie siedzi filtr kabinowy i ile jest z nim roboty? Kupilem nowy przez parujace szyby i jakos nie chce mi sie tylko po to jechac do serwisu.
    Ostatnio edytowany przez Clip; 38915.

Zostaw komentarz:

• algi
    odpowiedział(a)
    Przypomnijcie proszę jaka jest tolerancja przy przeglądach?

Zbliża mi się przegląd przy 30000km ale ze wymieniałem olej przy 15000 to w kompie dziś mi pokazało wymiana oleju za 30 dni.
    Myślę że km są ważniejsze i chce dociągnąć do okilic 30000.
    Jaka jest tolerancja +/- na przebieg?

Bo wg daty to komputer pokazuje za 30 dni ale to jest rok od ostatniej wymiany oleju a 2 lata to miną w marcu dopiero.
    Olej VW504 wiec "może dłużej niż rok pojeździć".
    Czy na dni tez jest jakaś tolerancja?

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    Wystarczy rzut oka na filtr po 15-20tys km by chciec go samemu zmienic.. Tym bardziej ze robota zajmuje 5minut, wliczajac otwarcie auta

Zostaw komentarz:

• bob_best
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzyzakp
    feels3, po dyskusji o 1.8tsi obstawiam ze swiece Ci beda wymieniac. Bo skoro w 1.8 po 90tys, to u Ciebie powinno byc podobnie. Do tego w teorii filtr powietrza dochodzi (po raz pierwszy), choc u mnie juz 3ci jezdzi i niedlugo i tak wyleci, a dopiero 60tys km - wymieniam na wlasna reke by turbo mialo czym oddychac...
    i dobrze robisz. Ja w swoim demonie 1.4TSI wymieniam co max. 15kkm - w serwisie są zdziwieni, ale z drugiej strony sami mówią, że 90kkm to bez szans (testowali i poddali się chyba przy ok. 50-55kkm) - zrobili wymianę.

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    feels3, po dyskusji o 1.8tsi obstawiam ze swiece Ci beda wymieniac. Bo skoro w 1.8 po 90tys, to u Ciebie powinno byc podobnie. Do tego w teorii filtr powietrza dochodzi (po raz pierwszy), choc u mnie juz 3ci jezdzi i niedlugo i tak wyleci, a dopiero 60tys km - wymieniam na wlasna reke by turbo mialo czym oddychac...

Zostaw komentarz:

• feels3
    odpowiedział(a)
    Robił ktoś już przeględ przy ok 90k km?

1.4 TSI manual. Jadę na przegląd przed dłuższą trasą wakacyjną i zastanawiam się czy coś poza standard jaki był przy 30k/60k znajdzie się na fakturze

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    Crk64, jedynie na to ze przy kazdym przekreceniu na zaplon wyswietli komunikat i piknie. Nic innego sie nie dzieje. Choc nie wiem co ejst po przekroczeniu limitu, ale zakladam ze nic

Olej - zmien zdecydowanie. w poradach ogolnych masz 260(270?) stron watku o oleju do TDI...

Zostaw komentarz:

• Crk64
    odpowiedział(a)
    Rozumiem, ze owe powiadomienie nie bedzie mialo wplywu na prace auta? Nie chcialbym niespodzianek podczas urlopu...

Olej wlali Castrol Edge i proponowali sie go trzymac - warto, czy lepiej zmienic na cos? Co do filtru, czy jakis filtr mi dluzej posluzy, fabryka (oryginal) lub czyjes rzemioslo, czy jest to bez znaczenia?

Zostaw komentarz:

• krzyzakp
    odpowiedział(a)
    Olej, filtr oleju. Korek spustowy bym sobie odpuscil, kosztuje pare PLN w ASO, wiec szkoda zachodu raczej..
    Na 30dni przed (albo chyba 1000km?) dostajesz powiadomienie po wlozeniu kluczyka miedzy zegarami.

Przy okazji dzis zaliczony przeglad na 60tys km (56kkm, ale rok i 28tys km od poprzedniego). Zrobiona klima (nabicie + filtr kabinowy - na moja prosbe, bo od nowosci, 1,5roku nie tykana). Poza tym filtr oleju, olej i przeglad rozszerzony. Z uwag to tylko nie wazna gasnica.
    Zgłosiłem gałke biegow zluszczona, porobili zdjecia i maja poslac do centrali z zapytaniem co i jak, bo ta ponoc przewaznie tlumaczy ze biegi czesto zmieniane lub obraczka - drugiego nie ma, pierwsze tez nie prawda, bo glownie zapieta 6ka i tak ciagnie długie dystanse.

Zostaw komentarz:

• Crk64
    odpowiedział(a)
    W aucie w leasingu ustawiono mi wymianę oleju na 15kkm o ile z racji gęstości oleju komputer sam nie zawoła wczesniej. Jak powinienem się przygotować na taki przegląd, by ograniczyć koszty ASO do minimum tj. co jest wymienniane poza olejem co mógłbym nabyc wczesniej?
    W jaki sposób auto się zachowa, gdy włączy się przypomnienie o wymianie oleju tj. czy przechodzi w jakiś tryb awaryjny, widoczny jest spadek mmoce etc.?

Zostaw komentarz:

• mac_aaron
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Clip
    Czy w 1.8 swiece wymenia sie co 60tys.?
    przy 90

Zostaw komentarz:

• Clip
    odpowiedział(a)
    Czy w 1.8 swiece wymenia sie co 60tys.?

Zostaw komentarz:

• Mastermindq
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Wosho
    Sam z siebie robisz?
    Bo normalnie przy 60k jest drugi nie?
    Drugi przegląd jest po roku lub kolejnych 30.000 km, u mnie wcześniej minął rok niż kilometry.

Tak liczę że 60.000 wpadnie blisko 3 lat więc wstrzymam się z wymianą płynu.

A co do ASO to chcieli mu jeszcze olej wymieniać mimo że mam LL. Ewidentnie nie ogarniali.

Zostaw komentarz:

• Leniwiec
    odpowiedział(a)
    Ja zrobiłem po prostu na 3 lata, a tak się akurat złożyło że i dokładnie 60 tysi pękło w tym czasie :lol:
    Wg mnie trzymaj się 3 lat lub 60kkm, zależy co szybciej wypadnie. Płyn wymienia się chyba po 3 latach, a nie w 3 roku.

Rozdzielenie przeglądów auta od wymian oleju, jakie jest w kompie auta to wg mnie dobry pomysł, ale już brak jasnej rozpiski co i kiedy wymienić powoduje, że tylko ASO po VINie jest w stanie się w tym połapać, a z doświadczenia widzę że i tak z problemami.

Zostaw komentarz:

• Wosho
    odpowiedział(a)
    Sam z siebie robisz?
    Bo normalnie przy 60k jest drugi nie?

Zostaw komentarz:

• Mastermindq
    odpowiedział(a)
    Jadę w przyszłym tygodniu na drugi przegląd przy 46.000, rok temu miałem pierwszy przy 30.000. Pan z serwisu chce mi zrobić wymianę płynu hamulcowego bo w trzecim roku trzeba (auto ma 2 lata i 4 miesiące). Jak myślicie, robić czy poczekać z tym do grudnia albo do przeglądu przy 60.000?
    Warto przyjechać z własnym płynem? Za przegląd z wymianą płynu chcą coś koło 300-400PLN. Olej i filtry wymieniłem sam w zeszłym miesiącu.

Zostaw komentarz:

• Maicroft
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez ryjeks
    A dlaczego nie co 5kkm od razu? Po co się rozdrabniać
    Jak zaczna wciagac 1l/1000km oleju, to tak wlasnie bedzie z automatu

Zostaw komentarz:

Pracuję...